Top 10 systeembeheerdersproblemen en hoe u deze kunt oplossen

 Maandag 1 juli 2019
SYSADMIN-PROBLEMEN en hoe u deze kunt oplossen

Systeembeheerders zijn slechts zo goed als hun kennis. Maar vaak kunnen stressvolle werkomgevingen hun prestaties beïnvloeden, waardoor ze zich niet meer bewust zijn: ze moeten dingen proberen op te lossen zonder een duidelijk idee te hebben van de problemen die zich voordoen.

Dit handboek is ontworpen om de problemen te identificeren waarmee systeembeheerders regelmatig worden geconfronteerd en hoe deze kunnen worden opgelost. Het is ook bedoeld om de druk van systeembeheerders weg te nemen met direct beschikbare oplossingen voor algemene IT-problemen.

Hier zijn de tien belangrijkste problemen en hoe u deze kunt oplossen:


1. Clustering


Twee of meer computers verbinden om de netwerkefficiëntie en -prestaties te verbeteren: Clustering wordt gebruikt voor parallelle verwerkingstoepassingen waarmee bedrijven een goede ROI uit pc's en laptops kunnen halen.

Veel netwerken vallen echter ten prooi aan een slecht clusterontwerp, dat het gevolg is van 'onwel zijnde' clusterknooppunten. Dit brengt een groot aantal problemen met zich mee, waaronder trage prestaties, de slordige reactie van het exitprogramma, het onvermogen om een clusterknooppunt te starten of opnieuw te starten.

Problemen met clustering oplossen:

Voer een diagnostische controle uit op uw netwerk om te zien of u de juiste combinatie van bronnen toepast om de systeembelasting uit te voeren. Identificeer en isoleer daarom clusterknooppunten waarvan het te lang duurt voordat de opdracht is voltooid.


2. Ongeplande web-downtime


Omdat het soepel functioneren van de website van cruciaal belang is voor het voortbestaan van het bedrijf, kan het uitvallen van webservers een blijvende impact hebben. Systeembeheerders moeten de website in een mum van tijd operationeel krijgen.

Problemen met webservers oplossen:

Controleer of de DHCP-server (The Dynamic Host Configuration Protocol) is ingeschakeld. Het is mogelijk dat het eindapparaat is geconfigureerd met een statisch adres in plaats van met DHCP. Zorg ervoor dat webservers naar de juiste DNS-server (Domain Name Services) verwijzen.


3. Probleem met WSUS-update/Windows-update


Patches en updates moeten goed samenwerken met het bestaande systeem om het veilig te houden. WSUS (Windows Server Update Services) is ontwikkeld om patches vanaf één plek bij te werken, wat uiteindelijk een nachtmerrie werd voor systeembeheerders.

WSUS-problemen:

Probleemoplossingspatches:

Patch automatisch Windows en applicaties van derden met behulp van de Patch Management Module van Pulseway. Scan, installeer en update al uw systemen op aanvraag of plan ze zodat ze op bepaalde data en intervallen worden bijgewerkt. Meer informatie.

  • Het blijkt dat systemen volledig zijn gepatcht, maar in werkelijkheid hebben de updates nooit plaatsgevonden. Als gevolg hiervan ontbreken er patches die al enkele jaren oud zijn.
  • Patches met bugs die niet zijn toegestaan door WSUS, waardoor systemen onderhevig zijn aan bedreigingen.
  • WSUS toont niet de geschiedenis van toegepaste patches, wat het werk voor systeembeheerders moeilijker maakt.

4. Onjuiste VLAN-toewijzing


Virtual LAN (Local Area Network) splitst het netwerk op voor een beter verkeersbeheer. Dit gebeurt alleen als elke switchpoort aan het juiste VLAN is toegewezen.

Als ze niet correct zijn geconfigureerd, zullen gebruikers naar het verkeerde VLAN gaan. Dit is de reden dat systeembeheerders te maken krijgen met problemen zoals de ontoegankelijkheid van netwerkapparaten om van poort te wisselen, mislukte pogingen tot apparaatregistratie, het onvermogen om het apparaat te verbinden met belangrijke servers, enz.

Problemen met onjuiste VLAN-toewijzing oplossen:

Test de switchpoort om te controleren of het apparaat het juiste IP-adres heeft. Gebruik een VLAN-tag om te controleren welk VLAN op die poort is geconfigureerd en breng de wijzigingen dienovereenkomstig aan.

Voorkom onjuiste VLAN-configuratie met documentatie. Vaak is het gebrek aan communicatie de reden dat VLAN aan de verkeerde poort wordt toegewezen. Zonder documentatie zouden systeembeheerders bijvoorbeeld nooit weten dat specifieke poorten opnieuw moeten worden geconfigureerd om compatibel te zijn met nieuwe services.


5. Handhaving van groepsbeleid


Groepsbeleid bepaalt de configuratie en implementatie van alles in uw Active Directory-structuur. Veel systeembeheerders besteden veel tijd aan het afdwingen van dit groepsbeleid. Dit kan te wijten zijn aan een gebrek aan duidelijkheid over de organisatiestructuur of aan clients die DNS-servers van derden gebruiken.

Problemen met het afdwingen van groepsbeleid oplossen:

Koppel het GPO (groepsbeleidsobject) aan de organisatie-eenheid (OE) bij het configureren van computerinstellingen. Gebruik bovendien PowerShell-scripts om ervoor te zorgen dat GPO-koppelingen correct werken.

Verwijder vervolgens authentieke gebruikers uit de beveiligingsfilters en vervang deze door uw groep om uw subset van objecten toe te passen.


6. Afdrukproblemen


Elke systeembeheerder die zijn ziel waard is, zou u vertellen hoe lastig het beheer van printservers is. Afdruktaken in behandeling op actieve printers zijn een veelvoorkomend probleem.

Problemen met printservers oplossen:

Hier volgen enkele stappen om uw printservers operationeel te krijgen:

Stap 1 - Ontdek of één gebruiker afdrukproblemen ondervindt of dat dit overal het geval is.

Stap 2 - Als het probleem exclusief is voor één gebruiker, controleer dan of het eindpunt correct is toegewezen aan de printserver. Anders is het netwerk tussen clients en printer mogelijk defect.

Stap 3 – Bespaar tijd door automatisering. Gebruik Groepsbeleid voor moeiteloze afdrukimplementaties en meldingsinstellingen.


7. IP-adresconflict


Standaard wordt er op elk moment één IP-adres per apparaat op een netwerk toegewezen. Maar soms krijgen twee apparaten hetzelfde IP-adres toegewezen, waardoor gebruikers geen toegang krijgen tot het netwerk. De standaard DHCP-configuratie van uw router is hier de boosdoener.

Problemen met IP-adressen oplossen:

Configureer de router opnieuw om DHCP-adressen toe te wijzen aan de bovenkant van uw subnet, met uitzondering van de statische IP-adressen uit de pool.


8. DNS-problemen


DNS-fout blokkeert de toegang tot internet en andere belangrijke applicaties. De reden is pakketverlies als gevolg van een foutieve DNS-serverconfiguratie. De client-pc kan de servernaam niet omzetten in het IP-adres van die server, wat resulteert in een mislukt verbindingsverzoek.

DNS-problemen oplossen:

Werkstations kunnen worden geconfigureerd om hun DNS-server te gebruiken, waardoor een DNS-walkthrough naar de servers van uw ISP wordt gecreëerd, waardoor de router wordt overbelast voor zeer actieve netwerken. Wijzig de DHCP-instellingen van de client om rechtstreeks toegang te krijgen tot de DNS-servers.


9. Verbinding valt weg


'Mijn wifi werkt niet': de enige zin waarmee systeembeheerders routinematig worden bestookt. Het af en toe wegvallen van de wifi-verbinding is niets ernstigs. Het probleem is wanneer het zich blijft herhalen.

Problemen met verbindingsstoringen oplossen:

Schakel over naar een minder druk routerkanaal. Gebruik Netspot voor iOS en Windows en Wi-Fi-analyser-apps voor Android-apparaten. Het diagnosticeert het Wi-Fi-netwerk en toont u stabielere kanalen.


10. Gebruikers: de grootste uitdaging voor systeembeheerders


Systeembeheerders moeten kunnen werken zonder dat dit gevolgen heeft voor gebruikers. Het is alsof je de banden van een raceauto verwisselt tijdens een pitstop in de Formule 1. Monteurs moeten de auto binnen enkele seconden repareren zonder de concentratie van de bestuurder te verstoren. Maar in tegenstelling tot de pitcrew zijn systeembeheerders op willekeurige uren bezig met meerdere problemen, waardoor het moeilijk wordt om aan de behoeften van gebruikers te voldoen. En eerlijk gezegd is het onwaarschijnlijk dat dit zal veranderen.

De sleutel om alles soepel te laten verlopen is een goede communicatie tussen systeembeheerders en gebruikers, waarbij zogenaamde protocollen kunnen worden opgesteld voor het geval het systeem wordt afgesloten. Dit brengt gebruikers en systeembeheerders op één lijn, wat leidt tot een betere samenwerking.

Probeer Pulseway vandaag

Begin binnen enkele klikken en ervaar het krachtigste IT-beheerplatform in de industrie.

Gratis proefperiode van 14 dagen         Geen creditcard nodig
Capterra Logo
GetApp Logo
G2 Logo
Spicework Logo