MKB's liggen onder vuur: Ontdek waarom en hoe ze te beschermen

 Woensdag 13 december 2023
MKB's staan onder vuur - Leer jezelf beschermen

Cyberaanvallen nemen vandaag de dag met ongeveer 61% toe bij kleine en middelgrote bedrijven (MKB's) die onderschatten hoe kwetsbaar ze zijn voor dergelijke aanvallen. Als het gaat om cybersecurityrisico's, worden kleine bedrijven geconfronteerd met een aanzienlijke uitdaging van ransomware.

In deze blog zullen we nader ingaan op hoe dergelijke cybersecurityrisico's MKB's targeten en hen praktisch advies bieden om hun belangen en beveiliging te beschermen zonder hun budget te belasten. Laten we beginnen.


Begrip van cyberaanvallen op MKB's


MKB's navigeren door een steeds gevaarlijker digitaal landschap, bevolkt door allerlei verwoestende cyberdreigingen, waaronder ransomware, phishing en datalekken, onder andere. De impact van deze cyberaanvallen gaat verder dan alleen financieel verlies. MKB's lijden ook reputatieschade in de vorm van een vertrouwensbreuk die hun klanten in hen hebben gesteld, evenals een aangetast merkimago. Een succesvolle cyberaanval kan zelfs klanten en partners aanzetten om de beveiligingsmaatregelen van de getroffen organisatie in twijfel te trekken, wat mogelijk het einde betekent van langdurige relaties.

MKB's moeten zich ook bewust zijn van de mogelijke juridische en regelgevende gevolgen van cyberincidenten. Afhankelijk van uw locatie en de aard van de betrokken gegevens, kunnen datalekken naleving van de gegevensbeschermingswetten vereisen, wat kan leiden tot zware boetes en juridische stappen. Begrip van het juridische landschap en zorgen voor naleving van de regels voor gegevensbescherming is essentieel voor MKB's om zichzelf te beschermen tegen verdere schade en financiële aansprakelijkheden als gevolg van cyberaanvallen. Het gaat niet alleen om overleven van een aanval, maar ook om ervoor te zorgen dat uw bedrijf op lange termijn kan gedijen.


Waarom worden MKB's getarget


MKB's kunnen waardevolle gegevens en voldoende financiële middelen hebben, maar ze missen vaak de robuuste cybersecurity-infrastructuur van grotere bedrijven. Dit maakt ze aantrekkelijke doelen voor cyberaanvallers die zwakke plekken willen exploiteren en ongeautoriseerde toegang willen krijgen.

Er heerst vaak een misvatting onder organisaties dat ze te klein zijn om te worden aangevallen. Niets is echter minder waar. MKB's die zichzelf als 'onbeduidend' beschouwen, maken zich meer vatbaar voor cybercriminelen die zwakke verdediging verwachten.

Een aanval op een MKB kan verwoestende gevolgen hebben, waaronder financiële verliezen, verstoringen in de bedrijfsvoering, geschaad klantvertrouwen en mogelijke juridische gevolgen. Om hun activa te beschermen en zich te verdedigen tegen evoluerende cyberdreigingen, is het cruciaal voor MKB's om potentieel gevaar te herkennen en proactieve stappen te ondernemen om hun cybersecuritymaatregelen te verbeteren.


De financiële en operationele impact van cyberaanvallen.


Dit gedeelte onderzoekt de diepgaande gevolgen van cyberaanvallen op MKB's en werpt licht op de financiële en operationele tol van dergelijke incidenten.

 • Cyberaanvallen kunnen aanzienlijke financiële verliezen toebrengen aan MKB's, waaronder herstelkosten, kosten voor gegevensherstel, juridische kosten en mogelijke boetes. De financiële last kan overweldigend zijn en de groei van het bedrijf belemmeren en leiden tot langdurige financiële gevolgen, zoals faillissement of bedrijfssluiting.
 • Operationele verstoringen die worden veroorzaakt door succesvolle cyberaanvallen kunnen even schadelijk zijn. Ze resulteren in downtime die reguliere bedrijfsactiviteiten stopzet en een domino-effect heeft op de productiviteit. Deze downtime kan leiden tot gemiste kansen, ontevreden klanten en onherstelbare schade aan het merk, wat de negatieve impact op de algehele activiteiten en groei van het MKB kan vergroten.

Het overwinnen van budgetbeperkingen voor cybersecurity


Met beperkte financiële middelen kan de taak om cybersecurity aan te pakken ontmoedigend lijken. Er bestaan echter effectieve strategieën en oplossingen voor MKB's om hun verdediging te versterken zonder hun budget te belasten.

 • Geef prioriteit aan investeringen in cybersecurity: Begrijp de specifieke cyberdreigingen waar uw bedrijf het meest vatbaar voor is en wijs uw budget toe aan het aanpakken van deze primaire dreigingen, met nadruk op essentiële beveiligingsmaatregelen die de meeste bescherming bieden.
 • Maak gebruik van open-source en betaalbare tools: Maak gebruik van open-source cybersecuritytools en betaalbare softwareoplossingen die robuuste beveiligingsfuncties bieden. Er zijn veel kosteneffectieve opties beschikbaar die de beveiligingspositie van uw organisatie aanzienlijk kunnen verbeteren.
 • Implementeer een op risico gebaseerde aanpak: Voer een grondige risico-evaluatie uit om kritieke activa en mogelijke kwetsbaarheden te identificeren. Wijs middelen toe op basis van de geïdentificeerde risico's, met de focus op het beveiligen van de meest gevoelige en cruciale aspecten van uw bedrijf.
 • Maak gebruik van cloudbeveiligingsoplossingen: Overweeg cloudgebaseerde beveiligingsoplossingen die uitgebreide bescherming bieden tegen lagere kosten. Cloudproviders integreren vaak robuuste beveiligingsfuncties, waardoor MKB's kunnen profiteren van beveiliging op ondernemingsniveau zonder de hoge aanvangskosten.
 • Investeer in training van medewerkers: Menselijke fouten blijven een belangrijke oorzaak van cybersecurity-incidenten. Investeer in het opleiden van uw medewerkers over de beste praktijken op het gebied van cybersecurity om het risico op interne inbreuken te verminderen.

Uw cybersecurity versterken


Voor MKB's is het versterken van cybersecurity geen optie, maar eerder een noodzaak. Hier zijn enkele stappen om uw verdediging te versterken:

 • Risicobeoordeling: Begin met het identificeren van uw kwetsbaarheden. Werk samen met uw MSP om een uitgebreide risicobeoordeling uit te voeren om een beter inzicht te krijgen in waar uw organisatie het meest blootgesteld is.
 • Beveiligingsbeleid: Maak en handhaaf cybersecuritybeleid en beste praktijken binnen uw organisatie. Werk deze beleidsregels regelmatig bij en communiceer ze naar uw medewerkers.
 • Meerlagige verdediging: Investeer in een meerlagige beveiligingsaanpak, die firewall, antivirussoftware, intrusion detection systems en regelmatige systeemupdates moet omvatten.
 • Back-up en herstel: Implementeer robuuste back-up- en hersteloplossingen om snel gegevens te herstellen in geval van een aanval.
 • Blijf op de hoogte: Blijf op de hoogte van de nieuwste cyberdreigingen en trends. Cybersecurity is een voortdurend evoluerend vakgebied, en kennis is uw beste verdediging.

Bescherm uw MKB met de patchmanagementtool van Pulseway


MKB's kunnen hun cybersecuritypositie aanzienlijk versterken met de juiste strategieën en begeleiding. MSP's spelen een cruciale rol bij het helpen van MKB's op deze reis, door expertise en oplossingen te bieden die zijn afgestemd op hun unieke behoeften.

Aangezien cybersecurity een voortdurend proces is en met cyberdreigingen die voortdurend evolueren, moeten zowel MKB's als hun MSP-partners waakzaam blijven en investeren in de nodige tools en training om hun bedrijven en gevoelige gegevens te beschermen.

De patchmanagementtool van Pulseway zorgt ervoor dat uw toepassingen up-to-date blijven, waardoor de vatbaarheid van uw netwerk voor ransomware-aanvallen wordt verminderd. Door proactieve maatregelen te nemen en goed geïnformeerd te blijven, kunnen MKB's het risico minimaliseren en gedijen in een steeds digitalere wereld.

Probeer Pulseway vandaag

Begin binnen enkele klikken en ervaar het krachtigste IT-beheerplatform in de industrie.

Gratis proefperiode van 14 dagen         Geen creditcard nodig
Capterra Logo
GetApp Logo
G2 Logo
Spicework Logo