Hoe te herstellen van een datalek

 Woensdag 29 augustus 2018

We beschikken over verschillende hoeveelheden gevoelige informatie die ons identificeren. Als we ons aanmelden voor online diensten of producten, zullen we deze informatie moeten verstrekken om snel te kunnen worden geïdentificeerd tussen de vele andere klanten of gebruikers. Maar als het bedrijf waaraan we onze gegevens verstrekken niet over een of andere vorm van online beveiliging beschikt, zoals de beveiligingsdiensten aangeboden door Computers in the City (Citc), lopen we het risico dat onze identiteit wordt gestolen door hackers.

Wanneer bedrijven ontdekken dat er sprake is van een datalek, raken ze in paniek. Ze moeten echter snel kalmeren en een actie bedenken om te voorkomen dat er nog meer informatie wordt gestolen. Bedrijven kunnen altijd een of andere vorm van beveiligings- en beschermingssoftware kopen, maar dat kan hen alleen helpen een datalek te voorkomen, en niet een datalek te repareren dat al heeft plaatsgevonden. Het is aan het bedrijf en u om de nodige stappen te ondernemen om uzelf te beschermen en verdere schade te voorkomen.


1. Identificatie van het datalek


Datalekken komen helaas veel voor. In de meeste gevallen zullen bedrijven maanden of zelfs jaren niet weten dat er inbreuk op hen is gemaakt. Normaal gesproken zullen bedrijven pas ontdekken dat er inbreuk is gemaakt wanneer externe bedrijven, zoals partners of banken, contact met hen opnemen over ongebruikelijke transacties die onder de namen van verschillende klanten worden uitgevoerd. Of in andere gevallen merken bedrijven dat hun software langzamer werkt, dat software van derden steeds om inloggegevens vraagt, of dat klanten melden dat ze spam-e-mails ontvangen. Zodra de bedrijven hebben ontdekt dat er inbreuk is gemaakt, zijn de hackers al lang verdwenen en hebben ze hun spoor uitgewist. Het is dan aan de bedrijven om te ontdekken wat voor soort informatie precies is gestolen en om hun klanten informeren over de inbreuk.

Wil huilen

2. Welk type informatie kan worden gestolen?


Er zijn drie verschillende gevoeligheidsniveaus voor informatie die kunnen worden gestolen en afhankelijk van het niveau zal moeten worden bepaald wat voor soort actie moet worden ondernomen.


Minst gevoelig


Dit omvat informatie zoals uw naam en huisadres. Hoewel dit niet de gevaarlijkste informatie is die kan worden gestolen, kan het toch voor ergernis zorgen, zoals ongewenste e-mail of het lastigvallen van uw sociale-media-accounts.


Gevoeliger


Dit omvat e-mailadressen en rekeningnummers van betaalkaarten. Gestolen e-mailadressen kunnen tot overspanning leiden, terwijl gestolen kaartrekeningnummers tot frauduleuze afschrijvingen kunnen leiden.


Meest gevoelig


Dit omvat burgerservicenummers, wachtwoorden voor online accounts en beveiligingscodes voor betaalkaarten. Met dit soort informatie kunnen hackers uw identiteit gebruiken om valse accounts aan te maken of zich aan te melden voor verschillende diensten die moeilijk als fraude kunnen worden geïdentificeerd.


3. Beperk de inbreuk


Zodra een bedrijf heeft vastgesteld dat er een inbreuk heeft plaatsgevonden, moet zij deze indammen om verdere verspreiding en schade te voorkomen. Dit is het juiste moment voor de IT-afdeling van het bedrijf om het herstelbeleid te starten. Het herstelbeleid moet het volgende omvatten:

  • De betrokken communicatie wordt verbroken
  • Het systeem opschonen van ongewenste bestanden
  • Beveiligingspatches en software-updates uitvoeren
  • Isoleren van kritische gegevens
  • Het initiëren van nieuwe inlogprocedures
  • Het verwijderen en opnieuw installeren van getroffen bestanden en programma's
Wil huilen

U weet wat bedrijven doen om een datalek te stoppen, in te dammen en aan te pakken, maar wat betekent dit voor u? Als u een melding ontvangt van een bedrijf of bedrijf dat er inbreuk is gemaakt, moet u onderneem zo snel mogelijk actie. Sommige bedrijven zullen proberen u gerust te stellen dat hun informatie gecodeerd is en dat u geen enkel gevaar loopt, maar het is nog steeds het beste om preventieve maatregelen te nemen om uzelf en uw persoonlijke informatie te beschermen.


Vraag het bedrijf om hulp


U kunt zien of het bedrijf een soort beschermingsplan of hulp biedt aan de klanten die door de inbreuk zijn getroffen. Dat kan u helpen bepalen of u risico loopt of niet, en in sommige gevallen kunnen ze u zelfs helpen erachter te komen hoe ver uw informatie reikt.


Wachtwoorden wijzigen


De eenvoudigste preventieve maatregel die u kunt nemen, is al uw wachtwoorden wijzigen. Dit kunnen de gegevens zijn waarop u uw naam, adres, e-mailadres, creditcardnummer en burgerservicenummer heeft ingevoerd. Hackers kunnen uw wachtwoorden mogelijk ontdekken door er maar één bij de hand te hebben. Het is dus in uw voordeel om al uw wachtwoorden te wijzigen, zodat ze complexer en moeilijker te kraken zijn. Je kunt ook op afstand gegevens van je systemen wissen met Pulseway om de schade te beperken


Neem contact op met uw bank


In het geval dat uw creditcardnummer is gestolen, neemt u contact op met uw bank om te zien of er frauduleuze kosten zijn gemaakt, tenzij uw bank al contact met u heeft opgenomen. De bank kan uw creditcard annuleren, u helpen het opgenomen geld terug te krijgen en u een nieuwe creditcard sturen.


Als uw identiteit is gestolen


Als u weet dat uw identiteit is gestolen, moet u aangifte doen van identiteitsdiefstal bij de federale overheid. Zij kunnen u verder helpen tegen fraude en identiteitsdiefstal.

Het kan eng zijn als u slachtoffer bent van een datalek, maar met snel handelen kunt u voorkomen dat uw gevoelige informatie verkeerd wordt gebruikt. Datalekken komen steeds vaker voor dan ooit, dus het is aan u om enige vorm van bescherming te hebben en voorbereid te zijn op het geval bedrijven waarmee u verbonden bent, te maken krijgen met een datalek.

Probeer Pulseway vandaag

Begin binnen enkele klikken en ervaar het krachtigste IT-beheerplatform in de industrie.

Gratis proefperiode van 14 dagen         Geen creditcard nodig
Capterra Logo
GetApp Logo
G2 Logo
Spicework Logo