Wat is netwerkmonitoring?

 Maandag 6 september 2021
Wat is netwerkmonitoring?

Netwerkmonitoring is de praktijk om ervoor te zorgen dat het netwerk als geheel optimaal functioneert door in de gaten te houden over alle eindpunten van een netwerk, dat de kern vormt van de routinematige werking van elk bedrijf. Elke discrepantie in de vorm van een inbreuk of vertraging kan kostbaar blijken. Door netwerken proactief te monitoren, kunnen beheerders potentiële problemen die zich op elk moment kunnen voordoen, identificeren en voorkomen.

De kernfunctionaliteit van netwerkmonitoringsoftware is om bedrijven in staat te stellen hun netwerken zonder problemen draaiende te houden door het detecteren, diagnosticeren en oplossen van netwerkprestatieproblemen door netwerkapparaten te scannen en te monitoren om optimale prestaties te garanderen.


Belang van netwerkmonitoring


Netwerkuitval of -storingen kunnen tot ernstige verliezen voor uw bedrijf leiden doordat de reguliere interne en externe functies worden aangetast. Maar wanneer uw netwerken optimaal functioneren, kan het de algehele bedrijfsfunctionaliteit ondersteunen, de productiviteit verhogen en de beveiliging vergroten. Daarom is het van cruciaal belang dat netwerken voortdurend worden gemonitord om hun prestaties en gezondheid onder controle te houden.

Het verlies dat uw bedrijf zal lijden in het geval van een netwerkstoring of zelfs tijdelijke downtime maakt het de moeite waard om het gebruik van een te overwegen netwerkbewakingssoftware die proactief functies kan bewaken en u kan helpen een incident op te lossen voordat het zich voordoet.


Hoe netwerkbewakingssystemen uw bedrijf kunnen helpen


Zoals u inmiddels weet, kunnen netwerkstoringen of downtime duur zijn voor uw bedrijf. Het primaire doel van netwerkmonitoring is het verbeteren van de prestaties van uw netwerk. Laten we eens kijken wat netwerkmonitoring voor uw bedrijf kan betekenen.

  • Verhoogt de efficiëntie van IT-bronnen: Netwerkmonitoringsystemen helpen het handmatige werk voor IT-teams te verminderen door het monitoringproces te automatiseren. Dit betekent dat u uw IT-middelen kunt richten op meer kritische bedrijfstaken.
  • Biedt een centraal inzicht in het netwerk: Netwerkmonitoring geeft beheerders duidelijk inzicht in alle apparaten die op het netwerk zijn aangesloten en hoe gegevens zich een weg banen door het netwerk. Dit maakt het gemakkelijker voor beheerders om snel problemen te identificeren en op te lossen die problemen kunnen veroorzaken.
  • Identificeert beveiligingsbedreigingen: wanneer uw netwerken voortdurend worden gemonitord, wordt het gemakkelijker om te begrijpen wat normaal is en wat niet. Dat betekent dat wanneer er iets ongewoons gebeurt, het voor beheerders gemakkelijker is om het probleem te identificeren en in te schatten of het een veiligheidsbedreiging is.
  • Helpt bij het vooraf plannen van upgrades van de IT-infrastructuur: Netwerkmonitoring kan u helpen identificeren hoe verschillende aspecten van uw netwerk gedurende een bepaalde periode hebben gepresteerd. Met deze rapporten kunnen beheerders bepalen of hun organisatie de IT-infrastructuur moet upgraden.

Wat kunt u verwachten van uw netwerkbewakingssoftware?


Naast de kosten zijn er verschillende belangrijke factoren bij het kiezen van de juiste netwerkmonitoringoplossing. De primaire rol van netwerkmonitoring is om autonoom te werken na een eenvoudige installatie, waardoor IT-teams zich kunnen concentreren op belangrijkere taken.

Hier zijn enkele belangrijke functies waar u op moet letten bij het kiezen van software voor netwerkbewaking:

  • Zichtbaarheid: Goede netwerkmonitoringsoftware geeft u volledige zichtbaarheid in uw netwerken. Hierdoor kunnen beheerders snel potentiële problemen identificeren en oplossen. Als uw oplossing voor netwerkmonitoring bovendien automatische detectie en diagrammen biedt, wordt het beheerproces van uw netwerk eenvoudig, intuïtief en efficiënt.
  • Naadloos onderzoeken en ontdekken: uw netwerkbewakingstool moet fungeren als een agent om alle agenten op het netwerk te onderzoeken en te detecteren. Deze functie moet beschikbaar zijn op alle apparaten in het netwerk.
  • Automatische apparaatdetectie: Sommige netwerkbewakingssoftware biedt automatische detectie, waardoor de oplossing voortdurend de huidige status van het netwerk kan controleren. Als een nieuw apparaat aan het netwerk wordt toegevoegd, kan een netwerkmonitoringtool met automatische apparaatdetectie apparaatinformatie verzamelen en rapporteren, zodat uw netwerktopologie up-to-date is.
  • Schaalbaarheid: Voordat u een netwerkmonitoringoplossing kiest, moet u de schaalbaarheid ervan meten, omdat uw netwerk zelden statisch is. Terwijl uw bedrijf voortdurend groeit, neemt ook het aantal eindpunten, apparaten en verkeer toe. Daarom is het essentieel om ervoor te zorgen dat uw netwerkmonitoringtool zijn mogelijkheden kan opschalen om tegemoet te komen aan de groeiende omvang van uw bedrijf en zijn netwerken.
  • Gebruiksgemak: Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste oplossing voor u. Een oplossing die eenvoudig te gebruiken is en realtime, bruikbare rapporten oplevert, geeft u meer waarde. Hierdoor kunnen uw IT-teams zich concentreren op belangrijkere taken, omdat er minder tijd nodig is voor het identificeren, oplossen en oplossen van problemen met uw netwerk.

Als de hoge kosten van netwerkstoringen niet voldoende reden zijn, kunt u met netwerkmonitoringoplossingen ook andere belangrijke taken uitvoeren zonder u voortdurend zorgen te hoeven maken over de gezondheid en veiligheid van uw netwerken.

Daarom investeren in software voor netwerkmonitoring die de zichtbaarheid biedt die nodig is om door externe of hybride netwerken te navigeren personeelsbestand is de sleutel om altijd op de hoogte te blijven van uw bedrijfsnetwerken.

U kunt nu al uw apparaten bedienen vanaf een centraal dashboard met Pulseway's Network Monitoring Software. Probeer het nu!

Probeer Pulseway vandaag

Begin binnen enkele klikken en ervaar het krachtigste IT-beheerplatform in de industrie.

Gratis proefperiode van 14 dagen         Geen creditcard nodig
Capterra Logo
GetApp Logo
G2 Logo
Spicework Logo