Wat is antivirussoftware?

 Woensdag 29 juni 2022
Wat is antivirussoftware?

Antivirussoftware verwijst naar elk programma dat speciaal is ontworpen om schadelijke software (malware) te detecteren en te verwijderen. Na installatie werkt antivirussoftware meestal continu op de achtergrond om realtime bescherming te bieden tegen virussen en malware. Een uitgebreide AV-oplossing kan u helpen uw apparaat of netwerk te beschermen tegen verschillende cyberdreigingen zoals malware, spyware en phishing. Dit gebeurt door de bestanden en applicaties op uw apparaat in de gaten te houden en door de webpagina's die u bezoekt te controleren op binnenkomende bedreigingen.


Hoe werkt een antivirussoftwareprogramma?


Een antivirussoftwareprogramma zoekt voornamelijk naar twee soorten bedreigingen op elk apparaat of netwerk: bekende en onbekende virussen of malware. Om bekende bedreigingen te identificeren, voert een antivirusoplossing doorgaans een specifiek detectieprogramma uit. Ten eerste zoekt het naar virussen en malware die zich in de database bevinden. Vervolgens kan het antivirusprogramma een generiek detectieprogramma uitvoeren dat zoekt naar bekende gedragspatronen van virussen en malware, of een heuristisch detectieprogramma uitvoeren dat nieuwe bedreigingen ontdekt en leert kennen door onregelmatige activiteiten of verdachte bestandsstructuren op te sporen.


Waarom heb je antivirussoftware nodig?


Cyberaanvallen worden extreem gebruikelijk. Een onderzoek schat dat ze eens in de 39 seconden online voorkomen. Elke dag worden er ongeveer 300.000 nieuwe malwareprogramma's gemaakt. 64% van de bedrijven over de hele wereld heeft een cyberaanval gemeld en 94% van de malware is afkomstig van e-mail. Sinds 2020 zijn de cyberdreigingen elk jaar met ongeveer 50% toegenomen. Deze statistieken laten zien dat geen enkel apparaat, persoon of organisatie veilig is tegen de bedreigingen die malware en virussen met zich meebrengen. De bedreigingen van malware en virussen zijn onder meer:

 • Apparaten en netwerken vertragen
 • Bestanden verwijderen of beschadigen
 • Herformatteren van harde schijven
 • Crashes veroorzaken
 • Gegevens stelen of verwijderen
 • Versleutelen van gegevens en sluitapparaten

Een antivirusoplossing fungeert als het slot op uw deur. Het voorkomt dat ongewenste malware en virussen uw apparaat of netwerk binnendringen, net zoals het slot op uw deur voorkomt dat indringers uw huis binnenkomen. Omdat hackers dagelijks met nieuwe malware en virussen komen, is het belangrijk dat u enige maatregelen neemt om uw apparaten en netwerk te beschermen. Het installeren van antivirussoftware is een goede en solide eerste stap in de goede richting.


Bescherming tegen ransomware


Ransomware is een vorm van malware die dreigt belangrijke gegevens of bestanden vrij te geven of de toegang daartoe blokkeert totdat er losgeld is betaald. Overheden over de hele wereld zagen een toename van ransomware-aanvallen met 1.885%. Veel van deze aanvallen waren gericht op de gezondheidszorg en andere organisaties omdat hun gegevens kostbaar zijn en zodat hackers meer geld kunnen verdienen winst uit deze aanvallen. Als hackers door het versleutelen van de persoonlijke gegevens en bestanden van een individu een paar honderd dollar kunnen afpersen, met aanvallen op bedrijven en organisaties, kunnen ze mogelijk honderdduizenden dollars.

Als u de kosten van downtime, reputatieschade en productiviteitsverlies optelt bij de daadwerkelijke uitbetaling, kunnen de bedrijfsverliezen mogelijk groter zijn dan een miljoen dollar aan herstel en herstel vanwege een enkele ransomware-aanval. Dat is een dure prijs voor het niet gebruiken van goede antivirussoftware, die u en uw netwerk kan beschermen tegen ransomware door phishing-sites en kwaadaardige applicaties te blokkeren.


Voordelen van het hebben van antivirussoftware


Er zijn veel voordelen verbonden aan het installeren van antivirussoftware. Deze omvatten:

 • Bescherming tegen virussen en malware (zoals ransomware)
 • Spam en adware blokkeren
 • Houd hackers en datadieven op afstand
 • Verwisselbare apparaten scannen
 • Gegevensbescherming
 • Firewall tegen spyware en phishing
 • Verbeterde webbescherming in de browser
 • Ouderlijk toezicht aanbieden
 • Wachtwoord beveiliging
 • Beveiliging van virtueel particulier netwerk (VPN).

Waar moet u op letten bij antivirussoftware?


Wanneer u een antivirusoplossing evalueert, mag u deze niet uitsluitend beoordelen op basis van het vermogen om virussen af te weren. Een antivirusoplossing moet veel meer zijn dan dat. Hier zijn enkele dingen waar u op moet letten in uw antivirussoftware:

 • Uitgebreide bescherming: een antivirusoplossing moet u zeker tegen virussen beschermen. Maar het moet u ook beschermen tegen verschillende soorten malware, zoals spyware, adware en ransomware. Het moet u beschermen tegen oplichting zoals spam, phishing en pharming.
 • Realtime bescherming en snelle verwijdering van bedreigingen: neemt de antivirussoftware preventieve maatregelen of is deze alleen reactief? Goede antivirussoftware controleert voortdurend alle nieuwe bestanden en webpagina's die u bezoekt op mogelijke gevaren, zodat deze altijd voorop loopt. Ook worden eventuele bedreigingen snel in quarantaine geplaatst, zodat u altijd beschermd bent.
 • Nauwkeurigheid bij het detecteren van bedreigingen: Organisaties als NSS Labs, AV-TEST en AV-Comparatives brengen periodieke rapporten uit over de effectiviteit van verschillende antivirussoftware. Het is goed om deze rapporten in de gaten te houden, omdat ze inzicht bieden in hoe nauwkeurig een antivirusoplossing zowel schadelijke als onschadelijke bestanden en applicaties classificeert.
 • Monitoring en beheer op afstand (RMM): RMM-software zoals Pulseway biedt meer flexibiliteit en gemak, vooral als u een netwerk van eindpunten beheert. Het bespaart u veel tijd en verhoogt uw efficiëntie door taken voor eindpunten met uiteenlopende vereisten te automatiseren. Controleer hoe gemakkelijk uw antivirussoftware kan worden geïntegreerd met de RMM-oplossing die u gebruikt. Antivirussoftwareprogramma's zoals Bitdefender en Webroot kunnen goed met Pulseway worden geïntegreerd en bieden tegelijkertijd uitgebreide bescherming voor uw thuisapparaat of bedrijfsnetwerk.
 • Effect op apparaat en gebruiksgemak: Sommige antivirussoftwareprogramma's staan erom bekend dat ze apparaten vertragen. Anderen zijn mogelijk incompatibel met de configuratie van sommige of veel van uw apparaten. Sommige antivirusprogramma's hebben simpelweg een slechte gebruikersinterface, waardoor het moeilijk is ze te beheren. Wanneer u antivirussoftware kiest, controleer dan deze factoren om er zeker van te zijn dat ze de prestaties van uw apparaat of IT-omgeving niet belemmeren.

Als u meer dan één apparaat beheert, is er niets zo eenvoudig en efficiënt als een oplossing voor monitoring en beheer op afstand die goed integreert met uw antivirussoftware. De RMM-software van Pulseway kan niet alleen goed worden geïntegreerd met antivirussoftwareprogramma's zoals Bitdefender en Webroot, maar stelt u ook in staat de gezondheid van uw IT-omgeving te controleren overal en altijd met uw mobiele telefoon.

Probeer Pulseway vandaag

Begin binnen enkele klikken en ervaar het krachtigste IT-beheerplatform in de industrie.

Gratis proefperiode van 14 dagen         Geen creditcard nodig
Capterra Logo
GetApp Logo
G2 Logo
Spicework Logo