Wat is een firewall?

 Donderdag 6 oktober 2022
Wat is een firewall?

Een firewall is een cyberbeveiligingstool die wordt gebruikt om ongeautoriseerde toegang tot uw privéapparaat of netwerk te voorkomen. Het kan verwijzen naar alle software of hardware die de gegevens en het verkeer controleert dat een netwerk binnenkomt en verlaat om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de cyberbeveiligingsregels. Firewalls kunnen ook een zogenaamd inbraakdetectiesysteem (IDS) bevatten, dat bovendien kwaadaardig verkeer blokkeert en tegelijkertijd legitiem en geautoriseerd verkeer toegang tot een netwerk geeft. Kortom, een firewall fungeert als een barrière tussen een vertrouwd privé- of intern netwerk en een onbetrouwbaar extern netwerk. Firewalls worden ook gebruikt om bedrijfsnetwerken veilig samen te voegen via site-to-site virtuele particuliere netwerken (VPN's).

Een firewall kan verschillende beschermingsniveaus bieden, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Firewalls worden gebruikt in zakelijke en persoonlijke omgevingen en zijn meestal vooraf geïnstalleerd in de meeste besturingssystemen en apparaten, omdat ze een cruciale rol spelen bij het waarborgen van de netwerkveiligheid. Sommige firewalls zijn geavanceerder dan andere. Als uw ingebouwde firewall alleen basisbescherming biedt, kunt u zich wenden tot een firewalltoepassing van derden om de veiligheid van uw apparaat of netwerk te verbeteren.


Waarom heb je een firewall nodig?


Zodra een apparaat verbinding maakt met internet of een extern netwerk, wordt het kwetsbaar voor malware, ransomware en andere cyberdreigingen. Een onbeschermd apparaat of netwerk kan gemakkelijk worden ontmaskerd door cybercriminelen, wat kan leiden tot hacking, identiteitsdiefstal en andere vormen van onlinefraude. Daarom is het handig om uw netwerkverkeer te controleren om er zeker van te zijn dat het veilig is. Een firewall biedt proactieve bescherming tegen cyberdreigingen door potentiële gevaren op te sporen en u daartegen te beschermen, zodat u met een hoger beveiligingsniveau op internet kunt surfen.

Normaal gesproken stelt een firewall een of meer controlepunten in om de gegevens en het verkeer dat uw netwerk in en uit gaat, te controleren. Zie het als de ‘muur’. rondom uw huis of appartementencomplex met één of meerdere vooraf aangewezen in- en uitgangen of poorten. Net zoals u met deze poorten betrouwbare mensen kunt binnenlaten en dieven en andere indringers buiten kunt houden, kunt u met een firewall communiceren met veilige actoren online of op externe netwerken, terwijl u malware en andere schadelijke actoren kunt blokkeren. Bovendien kunt u met een firewall de toegang tot bepaalde delen van een netwerk beperken, net zoals de deur naar een kamer in uw huis doet.


Voordelen van het gebruik van een firewall


De belangrijkste voordelen van het gebruik van een firewall zijn:

  • Hiermee kunt u uw netwerk actief monitoren en de toegang beheren.
  • Het beschermt uw netwerk tegen spyware, hackers en andere cyberdreigingen.
  • Het beschermt de privacy van een apparaat of netwerk.
  • Hiermee kunt u beveiligingsbeleid en -regels instellen en implementeren.

Soorten firewalls


Firewalls kunnen verschillende structuren, functionaliteiten en verkeersfiltermethoden hebben. Hier volgen enkele veelvoorkomende typen firewalls.


Pakketfilterende firewalls


Deze werken op knooppunten zoals routers en switches, maar dit kan ook op individuele computers zijn (macOS heeft bijvoorbeeld een ingebouwde pakketfilterende firewall). Ze controleren datapakketten om er zeker van te zijn dat ze aan bepaalde criteria voldoen. Als een datapakket de test doorstaat, wordt het toegelaten tot het netwerk. Anders is dat niet zo. De criteria voor het testen kunnen bestaan uit vastgestelde cyberbeveiligingsregels en -protocollen, het bron- en/of bestemmingsadres of de gebruikte poort.


Firewalls op proxyniveau of op applicatieniveau


In plaats van te werken via kruispunten zoals routers en switches, werken deze firewalls op applicatieniveau. Ze gebruiken het vooraf geconfigureerde beleid van een applicatie om te bepalen welke berichten naar en vanuit een app moeten worden verzonden.


Stateful inspectiefirewalls


Deze firewalls evalueren datapakketten op basis van hun database met pakketten die eerder succesvol door de firewall zijn gegaan. Deze bieden een grotere beveiliging dan firewalls met pakketfiltering door alle activiteiten binnen een netwerk te monitoren op basis van regels en contexten van eerdere verbindingen en pakketten. Stateful Inspection-firewalls kunnen echter hun tol eisen van de algehele netwerkprestaties.


Firewalls van de volgende generatie (NGFW's)


Deze firewalls combineren de eerder beschreven methoden om de netwerkbeveiliging te verbeteren. Ze monitoren pakketten op applicatieniveau en voeren tegelijkertijd snelle netwerkbeoordelingen uit om waarschuwingen te genereren voor verdachte of invasieve activiteiten. NGFW's bieden zowel standaard firewallmogelijkheden als geavanceerde firewallmogelijkheden om effectief om te gaan met evoluerende cyberdreigingen.


Beste praktijken voor firewalls


Het beheren van een firewall kan een uitdagende taak zijn voor beheerders. U moet de juiste balans vinden tussen beveiligingsverbetering en compromisloze netwerkprestaties. Hier volgen enkele praktische tips waarmee u uw firewall effectief kunt beheren.

  • Regelmatig updaten: zorg ervoor dat uw firewallsoftware regelmatig wordt bijgewerkt. Net als alle andere software op uw netwerk wordt deze voortdurend verbeterd om voortdurende bescherming te garanderen.
  • Centraliseer firewallbeheer: Dit is nodig als u meerdere firewalls gebruikt om een betere beveiliging binnen uw netwerk te bereiken. Een netwerkmonitoringtool geeft u een uitgebreid overzicht van al uw firewalls, zodat u deze effectiever kunt beheren.
  • Optimaliseer beveiligingsregels: De effectiviteit van uw firewall hangt af van de regels en voorwaarden die u ervoor instelt. Elimineer alle niet-essentiële, tegenstrijdige, verouderde en overbodige regels. Los alle fouten op om te voorkomen dat uw firewall niet goed functioneert.
  • Stel een plan voor veranderingen op: Gezien de voortdurend evoluerende aard van bedreigingen, zult u uw firewall van tijd tot tijd moeten aanpassen. Maak uw transitieproces eenvoudig, naadloos en veilig door een plan op te stellen voor het beheer van firewallwijzigingen.
  • Gebruik toegangsbeheer en documentatie: Controleer wie toegang heeft tot het netwerk en wie wijzigingen kan aanbrengen in uw firewallconfiguraties. Registreer alle wijzigingen voor audit en naleving, zodat ongewenste wijzigingen gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd en verholpen.
  • Regelmatige audit: dit zorgt ervoor dat uw firewallconfiguraties effectief zijn en helpt u eventuele ongeautoriseerde wijzigingen te identificeren. Het helpt u bij het beheren van de risico's die voortvloeien uit firewallmigratieactiviteiten, bulkwijzigingen, firewalls van meerdere leveranciers, enz.

Een beveiligingstool voor het veranderende dreigingslandschap


Een firewall kan uw apparaten en netwerk beschermen tegen kwaadaardige software en actoren door het verkeer en de activiteiten ervan te monitoren. Omdat cyberdreigingen voortdurend toenemen en evolueren, is een firewall een belangrijk cyberbeveiligingsinstrument om uw netwerk veilig en privé te houden. Zorg ervoor dat uw firewall up-to-date is en beheer deze goed om malware, phishing-aanvallen en andere cyberdreigingen te bestrijden.

Meer blogverhalen

Bekijk onze recente verhalen uit ons blog die onze redacteuren voor u hebben geselecteerd

Probeer Pulseway vandaag

Begin binnen enkele klikken en ervaar het krachtigste IT-beheerplatform in de industrie.

Gratis proefperiode van 14 dagen         Geen creditcard nodig
Capterra Logo
GetApp Logo
G2 Logo
Spicework Logo