Een Sysadmin-held worden: top 10 vaardigheden die u moet hebben

 Donderdag 15 juni 2023
Top 10 vaardigheden die u als systeembeheerder moet hebben

Elke professional wil vooruitgang boeken in zijn carrière en IT-professionals zijn niet anders.

U heeft zich waarschijnlijk afgevraagd hoe u meer kunt doen en zijn als IT-technicus. Hoe onderscheid jij je van Joe, die naast je zit en tevens een alleskunner op IT-gebied is? Hoe verander je van een gewone IT-man in een IT-held?

Laten we eens kijken naar de tien belangrijkste essentiële vaardigheden voor systeembeheerders die u kunt leren om uw carrière een boost te geven en uw salaris te verbeteren.


Essentiële vaardigheden voor systeembeheerders


Er is geen vervanging voor hard werken en voortdurend leren; dat is een gegeven. Je kunt echter geen meester-systeembeheerder worden door simpelweg hard te werken of veel te leren.

U moet ook strategischer te werk gaan bij het kiezen van de essentiële systeembeheerdervaardigheden die u onder de knie wilt krijgen op uw reis om een IT-held te worden. Hier zijn de top 10 essentiële vaardigheden voor systeembeheerders die u moet cultiveren.


1. Netwerkbeveiliging


De meest gevraagde vaardigheid op dit moment is het kunnen beheersen van het groeiende aantal cyberrisico’s. Het is een zekere manier om je carrière een boost te geven. Om dit te kunnen doen, moeten systeembeheerders echter een uitgebreid en grondig inzicht hebben in netwerkbeveiligingsconcepten zoals inbraakdetectiesystemen (IDS), inbraakpreventiesystemen (IPS), dreigingsanalyse en kwetsbaarheidsbeheer. Ze moeten in staat zijn de principes en best practices te implementeren die ten grondslag liggen aan een veilig netwerkontwerp, zoals netwerksegmentatie, sandboxing en toegangscontrole. Ze moeten ook op de hoogte blijven van de nieuwste beveiligingsbedreigingen en best practices.

Om uw begrip en kennis van netwerkbeveiliging te verbeteren, kunt u een Certified Information Systems Security Professional (CISSP) worden. van de beste cyberbeveiligingscertificeringen ter wereld. Door u voor te bereiden op deze certificering en gecertificeerd te worden, krijgt u alle vaardigheden die u nodig hebt om een effectief cyberbeveiligingsprogramma te plannen, implementeren en beheren. De CISSP-certificering valideert uw vaardigheden bij potentiële werkgevers en geeft u ook toegang tot een breed scala aan educatieve bronnen en netwerkmogelijkheden om u te helpen vooruitgang te boeken in uw carrière.


2. Projectmanagement


De meeste systeembeheerders beschikken over een bepaald niveau van technische expertise, maar beschikken niet allemaal over het zakelijke inzicht dat nodig is om prioriteiten te stellen, effectief te plannen en projecten en resultaten op tijd en binnen het budget op te leveren.

Projectmanagement is een cruciale vaardigheid als u de leiding wilt hebben over grote projecten, omdat het gaat om het beheren en plannen van extra resources. Het ontwikkelen van deze vaardigheid, die doorgaans wordt aangetroffen bij senior technici, kan uw groei helpen versnellen.

Projectmanagement is veel meer dan alleen het exploiteren van uw PSA-oplossing; er zijn verschillende benaderingen ervan. De PMP-aanpak voor projectmanagement richt zich op het opbouwen van mensen-, proces- en zakelijke vaardigheden. De Scrum Master aanpak is iets anders. Het leert u hoe u uw team, producteigenaar of stakeholders en organisatie kunt helpen hun doelstellingen te bereiken. De PRINCE2-aanpak beschouwt projectmanagement als een proces dat uit drie delen bestaat: een begin, midden en einde.

Al deze benaderingen zijn beproefd en erkend door zowel organisaties als recruiters. Door u te laten certificeren en uw vaardigheden in een erkende vorm van projectmanagement te valideren, kunt u als systeembeheerder een voorsprong behalen op uw collega's.


3. IT-specialisatie


Systeembeheerders hebben de reputatie opgebouwd een ‘manusje van alles’ te zijn. omdat ze zoveel verantwoordelijkheden hebben om voor te zorgen. Het loont echter de moeite om minstens één van de essentiële systeembeheerdervaardigheden onder de knie te krijgen.

Stel je voor dat je de belangrijkste beveiligings- of compliance-man op kantoor bent. Iemand ontdekt een beveiligingsprobleem op zijn apparaat en komt onmiddellijk naar u toe om uit te zoeken hoe u dit het beste kunt oplossen. Of ze hebben verbindingsproblemen en nemen contact met u op om weer online te gaan.

Als dé go-to-guy op welk vakgebied dan ook bouwt u niet alleen uw reputatie op, maar bent u ook veel moeilijker te vervangen, waardoor u tijdens het beoordelingsseizoen de overhand krijgt. Hoewel het geweldig is om een alleskunner in de IT te zijn, is het altijd beter om minstens één van de essentiële vaardigheden van de systeembeheerder te beheersen, zoals netwerktechniek of databasebeheer.


4. Compliancebeheer


Sysadmins maken deel uit van een bedrijfs- en IT-omgeving waar beveiliging van het allergrootste belang is. Daarom zijn er regels om ervoor te zorgen dat organisaties zich houden aan de beste handels- en veiligheidspraktijken die nodig zijn om in specifieke regio’s of sectoren te opereren.

Nalevingsnormen bepalen hoe organisaties gegevens moeten verwerken, opslaan en beheren, en hoe ze hun systemen en gebruikers het beste kunnen beschermen. En het is de taak van het IT-team om naleving te bewijzen als er audits en inbreuken plaatsvinden.

Het grootste deel van compliance is een kwestie van bijhouden van gegevens en elke organisatie heeft mensen nodig die ervoor kunnen zorgen dat ze aan de regels voldoen en die indien nodig bewijs kunnen leveren. Daarom is compliancemanagement een vaardigheid die u kunt ontwikkelen om uw carrière als systeembeheerder vooruit te helpen.

Er zijn oplossingen zoals Compliance Manager GRC waarmee u het grootste deel van de compliance- en documentatieprocessen kunt automatiseren. Ze geven u alle informatie en herinneringen die u nodig heeft om de naleving te handhaven, inclusief het identificeren van welke regelgeving op uw organisatie van toepassing is en wat deze vereisen.

Het enige dat u nodig heeft, is praktische kennis van compliance-regelgeving zoals AVG en enig idee van hoe compliance-oplossingen werken. Compliance Manager GRC heeft overigens veel gratis bronnen waarmee u vaardiger kunt worden in het gebruik van hun oplossing en het beheren van compliance. Als u bekwaam bent in compliance, krijgt u zichtbaarheid binnen uw organisatie en verbetert u uw reputatie verder.


5. Bedrijfscontinuïteitsplanning


Nu het aantal cyberaanvallen toeneemt, is het garanderen van de bedrijfscontinuïteit tegenwoordig gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het vereist dat u een strategische aanpak hanteert bij het beoordelen van risico's, het definiëren van hersteldoelstellingen, het implementeren van back-up- en replicatiestrategieën, en meer. Met andere woorden: het is een proactief proces dat organisaties in staat stelt potentiële bedreigingen, kwetsbaarheden en zwakke punten te beheren, en u kunt beheers het. Als u proactief bent bij het plannen van dit soort gebieden, bespaart u in de toekomst veel kopzorgen en bewijst u uw waarde voor de organisatie.

Er zijn certificeringscursussen, zoals de cursus aangeboden door BCI, die u kunnen helpen implementeer een Business Continuity Management (BCM) programma in uw organisatie. Deze cursus behandelt in het bijzonder hoe u een bedrijfscontinuïteitsbeleid en -programma kunt analyseren, ontwerpen, implementeren, valideren en verankeren dat de veerkracht van de organisatie opbouwt.


6. Gegevensbeheer en analyse


Data spelen een cruciale rol in de huidige competitieve zakelijke omgeving, omdat ze de productiviteit en efficiëntie helpen verhogen. Daarom heeft elke organisatie systeembeheerders nodig die complexe databases kunnen verzamelen, organiseren en onderhouden, zodat ze over de informatie beschikken die ze nodig hebben om goede datagestuurde beslissingen te kunnen nemen.

Effectief gegevensbeheer helpt bedrijven hun gegevens up-to-date en accuraat, veilig en beschikbaar te houden wanneer dat nodig is. Het wordt aangevuld met analyses, het proces waarbij onbewerkte gegevens worden omgezet in bruikbare inzichten.

Het is niet genoeg om enorme hoeveelheden gegevens te verzamelen. Elke organisatie heeft professionals nodig die data kunnen interpreteren en in hun voordeel kunnen gebruiken.

Als systeembeheerder kunt u uw vaardigheden op het gebied van gegevensbeheer benutten om uw organisatie te helpen slimmere beslissingen te nemen over de hele linie. U kunt uw analytische vaardigheden ook gebruiken om de IT-activiteiten te stroomlijnen, het gebruikers- en activabeheer en andere IT-functies te verbeteren.

Platforms zoals Coursera bieden tal van cursussen over gegevensbeheer en analyses die worden ondersteund door gerenommeerde onderwijs- en zakelijke instellingen. U kunt ook uw vaardigheden uitbreiden in specifieke oplossingen zoals Microsoft's Power BI of Google Analytics.


7. IT-budgetplanning


IT-budgettering is belangrijk omdat het organisaties helpt hun IT-uitgaven bij te houden en te beheersen en hen in staat stelt manieren te bedenken en manieren te ontdekken om de prestaties te optimaliseren en waar mogelijk middelen te besparen. Het proces vindt bij de meeste organisaties jaarlijks plaats aan het begin van het boekjaar. Het speelt een belangrijke rol bij het onderhouden en updaten van technologieën die organisaties helpen hun IT- en bedrijfsactiviteiten efficiënt draaiende te houden.

Budgettering vereist dat u middelen effectief kunt toewijzen en mogelijkheden voor kostenoptimalisatie kunt identificeren. Het vereist dat je een evenwicht vindt tussen financiële beperkingen en technologische behoeften om solide aanbevelingen te kunnen doen voor investeringen in de IT-infrastructuur. Als dit klinkt als iets dat je verder wilt onderzoeken, zijn er cursussen die u kunnen helpen uw budgetteringsvaardigheden te ontwikkelen en een betere systeembeheerder te worden.

Veel organisaties zien IT-afdelingen als een kostenpost, dus als u leert budgetteren en goede financiële beslissingen neemt, kunt u goodwill genereren. Dit zorgt ervoor dat de budgetten worden goedgekeurd, vooral wanneer er behoefte ontstaat aan niet-gebudgetteerde uitgaven gedurende het jaar nadat de budgetten zijn overeengekomen.


8. Automatisering en infrastructuur als code (IaC)


De overvloed aan geautomatiseerde oplossingen op de markt heeft aangetoond hoe efficiënt automatisering is bij het verhogen van de productiviteit en efficiëntie. Het is echter niet altijd financieel of operationeel zinvol om elke keer dat er een behoefte is een nieuwe oplossing aan te schaffen. Vaardigheid verwerven in infrastructuurautomatisering en Infrastructure as Code (IAC)-tools zoals Ansible of AWS CloudFormation kan u een waardevolle hulpbron maken voor organisaties die de kloof tussen handmatige en geautomatiseerde processen willen overbruggen.

Probeer vaardigheden te verwerven waarmee u de implementatie, configuratie en beheer van processen voor verschillende infrastructuurcomponenten kunt automatiseren, aangezien deze u zullen helpen de algehele efficiëntie en productiviteit van uw organisatie te verhogen. Ansible biedt tal van hulpmiddelen waarmee u repetitieve taken kunt automatiseren en uw teams de ruimte kunt geven voor meer strategisch werk. Er zijn cursussen zoals de cursus Google IT Automation met Python Professional-certificering die u kunnen helpen hoe u processen automatiseren.


9. Leiderschap en communicatie


We hebben alle belangrijke technische en zakelijke vaardigheden besproken die u kunnen helpen op uw reis om een systeembeheerderheld te worden. Onze laatste aanbevelingen hebben betrekking op zachte vaardigheden, te beginnen met leiderschap en communicatie.

Organisaties waarderen medewerkers met leiderschapskwaliteiten omdat zij andere teamleden begeleiden, begeleiding bieden, kennis delen en samenwerking bevorderen. Leiders creëren een ondersteunende omgeving die anderen, inclusief gebruikers, helpt te leren en te groeien, zodat ze niet dezelfde fouten maken.

Goede leiders zijn vaak ook goede communicatoren. Ze zijn tactvol en communiceren op een manier die anderen waarderen en waar ze het minst weerstand tegen hebben.

Systeembeheerders worden doorgaans ondergewaardeerd en worden pas opgemerkt als er iets misgaat. Door een goede leider en communicator te zijn, kun je echter meer erkenning krijgen.

Nogmaals, platforms zoals Coursera bieden tal van cursussen van gerenommeerde instellingen over leiderschap en communicatie. Kies gewoon een cursus en begin met leren.


10. Probleemoplossing en probleemoplossing


Het is onmogelijk dat u als systeembeheerder geen problemen tegenkomt, maar hoe u op problemen reageert, zal bepalen hoe succesvol u zult zijn.

Voor uw gebruikers bent u de expert. Daarom is het belangrijk dat u professioneel blijft en niet in paniek raakt, zelfs als de oplossing niet duidelijk is. Hierdoor blijft uw reputatie intact, zelfs als het tijd kost om het probleem op te lossen.

Als systeembeheerder heeft u een systematische aanpak nodig bij het oplossen van problemen. U moet bekend zijn met gevestigde methoden voor probleemoplossing, zoals de 'verdeel en heers'-techniek, waarbij u componenten moet isoleren en afzonderlijk testen om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Met deze methoden kunt u problemen voor uw organisatie oplossen en wordt u een waardevollere systeembeheerder.

Nogmaals, er zijn online cursussen over het oplossen van problemen die u kunnen helpen bij het aannemen van een systematische aanpak voor het oplossen van problemen.


Een meester-systeembeheerder worden


Door deze blog te lezen, heb je je eerste stap gezet om een systeembeheerderheld te worden. Nu kent u de vaardigheden die u kunt ontwikkelen om vooruitgang te boeken in uw carrière en uw organisatie te helpen groeien. U weet ook welke certificeringen u kunnen helpen uw vaardigheden bij bedrijven te valideren. Het is dan tijd om de volgende stap te zetten en dieper in één of meer van deze vaardigheden te duiken. Wij wensen u het allerbeste op uw reis!

Probeer Pulseway vandaag

Begin binnen enkele klikken en ervaar het krachtigste IT-beheerplatform in de industrie.

Gratis proefperiode van 14 dagen         Geen creditcard nodig
Capterra Logo
GetApp Logo
G2 Logo
Spicework Logo