De toekomst van IT-systeembeheer

 Vrijdag 5 augustus 2016
Toekomst van IT-systeembeheer

Als onze systemen stil zouden staan, zou onze systeembeheersoftware dat ook kunnen doen. De waarheid is dat onze systemen met de minuut veranderen. Steeds meer van ons werk gebeurt in de cloud. En onze interne systemen zijn voortdurend in ontwikkeling: virtualisatie heeft onze servers overgenomen en steeds meer van onze apps zijn verspreid over on-premises en in de cloud. En als mobiele apps.

Eindpunten ondergaan ook een revolutie. Hoewel de voorspellingen over de dood van de pc nog niet helemaal zijn uitgekomen, zijn tablets en smartphones nieuwe favoriete apparaten, en elk van deze brengt zijn eigen beheeruitdagingen met zich mee.

Dit maakt het werk van IT enorm complex en tijdrovend. En de vele storingspunten maken het netwerk kwetsbaar en te onderhevig aan downtime.

Ondertussen komen er voortdurend nieuwe toepassingen en toepassingstypen op de markt.


Breedte zonder complexiteit


In de begindagen van systeembeheer waren er verschillende tools voor elke afzonderlijke functie of platform. IT moest heen en weer schakelen tussen consoles om te krijgen wat ze nodig hadden. Soms brachten dashboards de informatie samen in één enkele weergave, maar daaronder waren nog steeds veel tools aan het werk – en het dashboard kon niet alles doen, maar riep de console op voor de benodigde tool.

De volgende generatie systeembeheeroplossingen zullen een enorme adem hebben om alles aan te kunnen wat u maar wilt. Het grootste deel hiervan ligt in de handen van de leveranciers, met een beetje hulp van enkele nieuwe softwareontwikkelingstechnologieën. Met Platform-as-a-Service (PaaS) gebeurt de ontwikkeling in de cloud en kan de software continu worden geüpgraded of, in ontwikkelingstaal, worden geïtereerd. Modelgestuurde of visuele ontwikkeling stelt leveranciers in staat rijke nieuwe functies te creëren, min of meer door ze te beschrijven, zonder een vleugje code.

In feite zal IT zelf dezelfde technieken kunnen gebruiken om hun systeembeheersoftware te upgraden.

Systemen proberen al tientallen jaren alomvattend te zijn, maar dit resulteerde in tools en raamwerken die zo complex zijn dat veel installaties daar nooit in zijn geslaagd. Om nog maar te zwijgen van de enorme software- en IT-kosten. CA Unicenter en IBM Tivoli komen beide voor de geest. Deze tools waren bedoeld om puntproducten te vervangen, maar slaagden zoals gezegd niet altijd.


Twee kanten van de mobiele medaille


We noemden de steeds toenemende complexiteit van de hedendaagse IT-infrastructuur. IT- en zelfs systeembeheerleveranciers kunnen het niet altijd bijbenen. Het antwoord op het oplossen van een steeds groeiend aantal problemen zal kunstmatige intelligentie (AI) zijn. Onderdeel hiervan zijn expertsystemen die leren van wat al is ontdekt. Hogere vormen van AI zullen beslissingen nemen op basis van wat het al weet en wat het kunstmatig denkt dat goed is. Deze aanpak zal ook de basis vormen van een geheel nieuwe benadering van voorspellende systeemanalyse en -beheer.


AI en expertsystemen


Toekomst van RMM-software min

Mobiel creëert een uitdaging voor systeembeheer – en een kans. De uitdaging is om deze apparaten te beheren alsof ze een lokale pc op het LAN zijn. Intelligenter beheer van mobiele apparaten zal deze eenheden leren kennen en beleid, bescherming en toezicht toepassen dat past bij die gebruiker, dat apparaat en het bedrijfsbeleid. Het beheer van mobiele apparaten zal niet langer een bot instrument zijn, maar zal leren wat nodig is en proactief handelen zodra het dat inzicht heeft.

Nog beter voor IT is de overstap naar het gebruik van mobiele apparaten om systemen op afstand te beheren. Tegenwoordig leidt Pulseway deze taak met een oplossing waarmee een beheerder ALLE vitale beheerfuncties kan uitvoeren vanaf een telefoon of tablet, waar hij ook is. Om dit uit de eerste hand te zien, ga naar 'You Restarted the Server van Waar?'

Deze tools zullen ook zelflerend worden en in de behoeften van de beheerder voorzien via natuurlijke taalinterfaces. Met diepgaande kennis van de eindpunten kan uw telefoon zelf beslissingen nemen en beheeracties ondernemen.


De cloud en de private cloud veranderen alle regels


Bij traditionele systeembeheertools ging het erom elk systeem onder hun hoede draaiende te houden. Met utility computing, zoals de cloud of een private cloud, kan de onderliggende virtualisatie een failover uitvoeren op servers zonder dat de service wordt verstoord. Het nieuwe doel wordt om ervoor te zorgen dat de cloudservice topprestaties levert en veerkrachtig blijft.


Geavanceerde automatisering


Veel tools voor systeembeheer bieden tegenwoordig automatisering, met name monitoring en beheer op afstand (RMM).

De voordelen zijn enorm. Niet alleen worden systemen voortdurend gecontroleerd op problemen, het herstel gebeurt vaak automatisch, net als software-updates en patches. Verwacht dat automatisering in de toekomst vrijwel alle problemen kan oplossen en simpelweg een verslag achterlaat van wat er is gedaan.


Gemeenschap en sociaal helpen een handje


Er bestaan al IT-gemeenschappen die zich richten op management om collega's te helpen problemen op te lossen en producten te kiezen. Dit zal deel uitmaken van de manier waarop beheerders hun baan als sociale media in de strijd betreden en meer geïntegreerd raken met systeembeheeroplossingen.

Pulseway is een ultramoderne RMM die alle RMM-functies naar uw mobiele apparaat brengt. Hiermee worden beheerders, ongeacht hun locatie, gewaarschuwd voor problemen zoals mogelijke systeemstoringen. Het RMM kan vervolgens de situatie verhelpen en downtime en mogelijk gegevensverlies voorkomen.

Beheerders kunnen voortbouwen op de Pulseway-functies en het gedrag ervan aanpassen door andere tools of functies te integreren met behulp van de REST API of de Cloud API.

Lees hier meer over Mobile RMM.

Probeer Pulseway vandaag

Begin binnen enkele klikken en ervaar het krachtigste IT-beheerplatform in de industrie.

Gratis proefperiode van 14 dagen         Geen creditcard nodig
Capterra Logo
GetApp Logo
G2 Logo
Spicework Logo