Wat zijn BEC-aanvallen? Alles wat je erover moet weten in 2024

 Dinsdag 19 December, 2023
BEC-aanvallen blootgesteld: voorkom aanvallen nu

Business Email Compromise (BEC) is al de meest financieel verwoestende bedreiging voor organisaties, met de FBI IC3 die $ 51 miljard aan blootgestelde verliezen identificeert in de afgelopen tien jaar. Naarmate de technologie vordert, doen ook de technieken die door kwaadwillende actoren worden gebruikt om kwetsbaarheden binnen zakelijke communicatiekanalen te exploiteren. BEC-aanvallen zijn snel een kritieke zorg geworden voor bedrijven over het hele spectrum, waarbij ze deze kwetsbaarheden benutten en vaak conventionele beveiligingsmaatregelen ontwijken.

In dit artikel nemen we u mee in de ingewikkelde wereld van BEC-aanvallen, werpen we licht op wat ze inhouden en benadrukken we het belang van vroegtijdige detectie.


Wat zijn BEC-aanvallen?


BEC-aanvallen zijn een vorm van phishing-aanval waarbij een crimineel probeert de senior executive of budgethouder van een organisatie te misleiden. Het doel is om hen te misleiden geld over te maken of gevoelige informatie te onthullen. Deze aanvallen beginnen meestal met zorgvuldige surveillance, waarbij de aanvaller informatie verzamelt over het doelwit, inclusief hun contacten, verantwoordelijkheden en communicatiepatronen.

Eenmaal gewapend met deze kennis, creëert de aanvaller overtuigende e-mails of berichten die lijken te komen van een vertrouwde bron, zoals een collega, leverancier of zelfs een hoge leidinggevende binnen de organisatie. Deze berichten benadrukken vaak dringende actie, creëren een gevoel van druk en zetten het slachtoffer aan om zonder grondige verificatie te handelen.


Hoe een aanval voorkomen?


Het voorkomen van BEC-aanvallen vereist vandaag de dag een veelzijdige aanpak die educatie, technologische oplossingen en proactieve maatregelen omvat. Hier zijn belangrijke strategieën om BEC-aanvallen te voorkomen:

  • Medewerkers opleiden en bewust maken:

Educatie is de eerste verdedigingslinie tegen BEC-aanvallen. Voer regelmatig trainingssessies uit om medewerkers voor te lichten over de verschillende vormen van phishing, waaronder BEC-aanvallen. Leer hen hoe ze verdachte e-mails kunnen herkennen, verzoeken om gevoelige informatie of financiële transacties kunnen verifiëren en benadruk het belang van onmiddellijke melding van verdachte activiteiten.

  • Phishing-simulatie:

Regelmatige phishing-simulatie-oefeningen kunnen helpen de effectiviteit van medewerkersopleiding en bewustwordingsprogramma's te meten. Door echte phishingpogingen na te bootsen, bieden deze simulaties waardevolle inzichten in de kwetsbaarheid van de organisatie en stellen ze maatwerktraining in staat om specifieke zwakke punten aan te pakken.

  • Gelaagde beveiligingsmaatregelen:

Implementeer een uitgebreide en gelaagde beveiligingsaanpak die e-mailfiltering, geavanceerde dreigingsdetectie en multifactorauthenticatie (MFA) omvat. E-mailfilters kunnen verdachte e-mails markeren voordat ze de inbox bereiken, en geavanceerde dreigingsdetectie kan phishingpogingen identificeren en blokkeren die standaardfilters omzeilen.

  • Verificatie en kruisverificatie aanmoedigen:

Creëer een cultuur binnen de organisatie die medewerkers aanmoedigt om ongebruikelijke verzoeken te verifiëren, vooral die met betrekking tot financiële transacties of gevoelige gegevens. Benadruk het belang van het kruisverifiëren van verzoeken via meerdere kanalen, zoals telefoongesprekken of in-persoonlijke bevestigingen.

Lees dit artikel voor meer informatie over Gelaagde beveiliging (ook bekend als defense in depth) en ontdek hoe u cyberbeveiliging kunt benaderen door meerdere beschermingslagen te implementeren om uw digitale bezittingen te beschermen.


Belangrijke gevallen van BEC-aanvallen en de cruciale behoefte om ze te detecteren


Het begrijpen van echte voorbeelden van BEC-aanvallen is cruciaal om hun complexiteit en het mogelijke schade dat ze aan bedrijven kunnen toebrengen, te waarderen. Hier zijn een paar voorbeelden van BEC-aanvallen, hun betekenis en hoe ze te voorkomen:


CEO-fraude


In een scenario van CEO-fraude doet de aanvaller zich voor als de CEO of een andere hoge leidinggevende en stuurt een dringende e-mail naar een medewerker op de financiële afdeling, waarin hij hen opdraagt een aanzienlijk bedrag over te maken naar een gespecificeerde rekening. Deze e-mails lijken vaak echt, met taal en stijl die consistent zijn met de leidinggevende die ze imiteren.

Hoe het te voorkomen?

Het identificeren van dergelijke pogingen door de e-mailsender te verifiëren, het verzoek grondig te onderzoeken en een communicatieprotocol vast te stellen, is essentieel om financiële verliezen te voorkomen en de reputatie van de organisatie te behouden. Snelle identificatie maakt passende actie mogelijk, zoals het blokkeren van de overdracht en het onderzoeken van het incident.


Factuurfraude


In dit schema doet de aanvaller zich voor als een bekende leverancier of vendor en stuurt een valse factuur of betaalverzoek naar een medewerker die verantwoordelijk is voor betalingen. De factuur bevat meestal gewijzigde bankgegevens, waardoor geld wordt omgeleid naar de rekening van de aanvaller.

Hoe het te voorkomen?

Het opsporen van discrepanties in facturen door te kijken naar ongebruikelijke factuurbedragen, spelfouten, onbekende afzendergegevens en onregelmatige betalingsinstructies kan financiële verliezen verminderen en de integriteit van zakelijke transacties behouden. Tijdige interventie kan foutieve betalingen voorkomen en de organisatie waarschuwen voor cyberdreigingen.


Advocaat imitatie


De aanvaller doet zich voor als een juridisch vertegenwoordiger of advocaat en stuurt dringende e-mails naar een medewerker, waarin hij onmiddellijke actie of informatie met betrekking tot juridische zaken eist. Deze e-mails kunnen ontvangers onder druk zetten om gevoelige informatie te onthullen of ongeautoriseerde financiële transacties uit te voeren.

Hoe het te voorkomen?

Het herkennen en valideren van de authenticiteit van communicatie van juridische vertegenwoordigers is cruciaal om gevoelige juridische en financiële informatie te beschermen. Het niet doen hiervan kan ernstige juridische en financiële gevolgen hebben voor de organisatie.


Uw organisatie beschermen tegen BEC-aanvallen


BEC-aanvallen vormen een aanzienlijke bedreiging voor organisaties door menselijke kwetsbaarheden te exploiteren en traditionele beveiligingsmaatregelen te omzeilen. Zoals hierboven besproken, moeten MKB's en MSP's preventieve maatregelen prioriteren, zoals medewerkerstraining, phishing-simulatie, gelaagde beveiligingsmaatregelen en meer.

Bovendien is het essentieel om technologieën te adopteren die helpen bij het bestrijden van dergelijke aanvallen om ze snel te detecteren en te mitigeren. Omdat Pulseway uniek gekwalificeerd is om uw bedrijf te beschermen tegen elke vorm van phishing-aanval, biedt het gemakkelijk implementeerbare oplossingen waarmee u kunt verdedigen, detecteren en beschermen in elke fase van een aanval.

Dus blijf waakzaam, educate uw teams en investeer vandaag in robuuste beveiligingsoplossingen om uw organisatie te beschermen tegen het voortdurend veranderende landschap van cyberdreigingen.

Probeer Pulseway vandaag

Begin binnen enkele klikken en ervaar het krachtigste IT-beheerplatform in de industrie.

Gratis proefperiode van 14 dagen         Geen creditcard nodig
Capterra Logo
GetApp Logo
G2 Logo
Spicework Logo