Top 5 best practices voor systeembeheerders

 Vrijdag 20 maart 2015
Top 5 best practices voor systeembeheerders

Systeembeheer is geen gemakkelijke klus, maar het is wel te doen met de juiste tools, de juiste mensen en de juiste regels om naar te leven. Het leren van enkele regels brengt orde in de vaak chaotische wereld van systeembeheer.

Wie kunnen we beter als referentie gebruiken dan de mensen die zelf de kunst van het systeembeheer beoefenen? De SAGE-IE-groep publiceerde feitelijk tien regels voor systeembeheerders in deze presentatie, maar we hebben besloten hun top vijf te nemen en er voor u wat dieper op in te gaan.


Beste praktijken voor systeembeheerders



1. Wees een goede burger


De eerste regel wordt vaak over het hoofd gezien en is enigszins onduidelijk voor een lijst met best practices. De ongebruikelijke opname ervan maakt het echter des te aantrekkelijker. Een goede burger zijn heeft te maken met klantenservice. Wij beschouwen netwerkgebruikers niet als onze klanten, maar dat zijn zij wel precies.

Zien uw gebruikers systeembeheerders bijvoorbeeld als enablers en bedrijfsmiddelen of beschouwen ze ze als bronnen van wegversperringen of als productievertragingen? Het is uw taak om uw gebruikers van dienst te zijn door systemen te onderhouden, beveiliging te bieden, taken binnen gespecificeerde richtlijnen uit te voeren en snel op verzoeken te reageren. Bovendien wordt van u verwacht dat u al deze dingen doet en tegelijkertijd een professionele houding aanneemt tegenover uw gebruikers en uw management.


2. Bewaak uw systemen


Monitoring is meer dan eenvoudige UP/DOWN-pingtests; het is een uitgebreid inzicht in uw omgeving, inclusief CPU-, geheugengebruik, netwerkverkeer, capaciteit en omgevingsmetingen. Wanneer u begint met monitoren, moet u statistieken voor uw systemen verzamelen die een basislijn vormen voor normaal bedrijfsgedrag waarnaar u in de toekomst kunt verwijzen. U moet gebruiksstatistieken verzamelen voor CPU, geheugen, schijf en netwerk. U moet ook groeistatistieken berekenen over logbestanden, databases en gebruikersgegevens, zodat u toekomstige capaciteitsbehoeften kunt voorspellen.

Het verzamelen van statistieken is echter slechts één aspect van monitoring. De andere waarschuwt wanneer deze statistieken buiten de normale bedrijfsparameters vallen. Wat gebeurt er als een bestandssysteem vol raakt? Ontvangt u een waarschuwing bij een capaciteit van 85 procent of crasht uw systeem of ondervindt u een servicestoring door een gestopt proces? Proactieve waarschuwingen op het systeem en servicegedrag is een essentieel onderdeel van uw totale datacenterplaatje.


3. Voer een noodherstelplanning uit


De derde regel of best practice is het uitvoeren van een Disaster Recovery Planning. In tegenstelling tot wat sommigen denken, betekent herstel na een ramp niet noodzakelijkerwijs herstel na een grote ramp die het hele datacenter treft. Het betekent herstel van elke ramp, zelfs van een enkele systeemramp. Een vraag die u zou kunnen overwegen als u nadenkt over herstel na een ramp is: 'hoe gaat u het probleem oplossen zodra het zich voordoet?'. Mogelijk hebt u geen directe fysieke toegang tot een defect systeem om te helpen bij het herstel ervan. U zult moeten vertrouwen op extern personeel dat in het datacenter werkt om een systeem te herstellen dat een hardwarefout heeft ondervonden.

De andere vraag om over na te denken is: 'Waar ben je als er zich een ramp voordoet?'. Rampen gebeuren niet vaak op geschikte tijden tijdens de werkuren. Ze gebeuren terwijl u niet op kantoor bent en niet achter uw computer zit. Hoe voldoet u aan de Mean Time to Restore (MTTR) en de SLA voor het defecte systeem of de defecte systemen als u er geen toegang toe heeft?

Het is niet genoeg om je simpelweg op rampen voor te bereiden; je moet plannen maken voor het optreden ervan. Geen enkele hoeveelheid redundantie, taakverdeling of regelmatige back-ups kan rampen voorkomen. Hoe u kunt herstellen van een ramp, van een enkel systeem tot een volledige computeromgeving, is waar u over moet nadenken en waar u plannen voor moet maken. Hoe u verbinding maakt met deze defecte systemen en deze herstelt, moet deel uitmaken van het plan.


4. Documenteer alles


Hoe uitdagend het ook is, u moet standaardprocedures, connectiviteitsinformatie, reguliere onderhoudstaken en noodplannen voor noodherstel documenteren.

Documentatie is moeilijk omdat de systeembeheerder daarbij moet stoppen en elke taak stapsgewijs moet doorlopen, terwijl hij elke procedure zorgvuldig moet documenteren. Het is tijdrovend en arbeidsintensief om grondig te documenteren, schermafbeeldingen te maken, procedures te beschrijven en mogelijke resultaten uit te leggen. Als u niet over goed gedocumenteerde procedures beschikt, kunt u maar beter een noodplan hebben om altijd dicht bij een computer en een netwerk te zijn.


5. Stel procedures op voor uw werk


Zoals u kunt vermoeden, zijn de regels vier en vijf nauw met elkaar verbonden. Stel standaardprocedures op en documenteer deze. Standaardprocedures helpen u de consistentie en reproduceerbaarheid in uw computeromgeving te behouden. Het creëren en naleven van een reeks standaardprocedures heeft als bijkomend effect dat het uw systemen en diensten stabiliseert, wat op zijn beurt de algehele productiviteit van uw bedrijf stabiliseert.

Systeembeheerders hebben deze vijf best practices opgesteld die systeembeheerders kunnen gebruiken als richtlijnen die leiden tot stabielere werkomgevingen en hogere productiviteit. Ze helpen u uw werk te stroomlijnen, helpen andere systeembeheerders in uw groep en zorgen ervoor dat u gezond blijft als er iets kapot gaat.

Ontdek hoe u uw systemen op afstand kunt monitoren en beheren met uw mobiele apparaat, waar u ook bent als er iets misgaat.

Probeer Pulseway vandaag

Begin binnen enkele klikken en ervaar het krachtigste IT-beheerplatform in de industrie.

Gratis proefperiode van 14 dagen         Geen creditcard nodig
Capterra Logo
GetApp Logo
G2 Logo
Spicework Logo